Welkom bij

Wereldwinkel Deventer

Collecte Project 2016

Wereldwinkel Deventer houdt jaarlijks een huis-aan-huiscollecte voor een goed doel. Dat doet zij al sinds 1997 en dit jaar is het goede doel de Stichting Madat Nepal. Deze stichting financiert met de ontvangen gelden projecten in Nepal, een land dat in het voorjaar van 2015 zwaar werd getroffen door aardbevingen. De projecten hebben o.a. betrekking op onderwijs en gezondheidszorg. Denk hierbij aan de zorg voor schoon drinkwater. Maar ook kleinschalige ondernemingen worden ondersteund. Doel van deze collecte is de wederopbouw van ovens van pottenbakkers die fairtrade producten maken welke in Nederland o.a. in de Wereldwinkels worden verkocht.
Madat Nepal  gaat al 24 jaar op een verantwoorde manier te werk en probeert mensen in Nepal een betere toekomst te geven. Vrijwilligers van de Wereldwinkel Deventer willen daaraan met deze collecte graag meehelpen in de week van 11 juli.

In 2015 is geen collecte gehouden.

 


Collecte Project 2014

Ook in 2014 hebben we voor de school in Congo gecollecteerd.

Kijk voor meer informatie bij Project 2013.

 


Collecte Project 2013

'Wereldwinkel Deventer collecteert voor school in Congo'

In de week na Pasen houdt de Wereldwinkel Deventer zijn jaarlijkse collecte. Vele vrijwilligers gaan op pad om geld in te zamelen voor de afbouw van een basisschool in Kabwe, een dorp in de binnenlanden van Congo. Stichting Wilde Ganzen steunt dit project en verdubbelt elke euro die wordt opgehaald.

De afbouw van deze school is een project van de Deventer stichting DIBA. Deze stichting is opgericht door Marie Fredriks-Ngindu, lerares Frans op het Etty Hillesum Lyceum en heeft de zorg voor twintig weeskinderen in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Deze kinderen zijn wees geworden omdat hun ouders aan AIDS zijn overleden. DIBA (‘zon’ in het Congolees) betaalt de kosten van levensonderhoud, schoolgeld, schooluniform en schoolboeken. Daarnaast bouwt DIBA nieuwe klaslokalen in het geboortedorp van Marie, Kabwe, in de binnenlanden van Congo. Met de opbrengst van de collecte kan DIBA het dak van de school afbouwen.

Verdubbeling
Stichting Wilde Ganzen heeft zich over dit project ontfermt en draagt belangrijk bij aan de opbrengst van de acties die DIBA hiervoor organiseert. Normaal betekent dat een toeslag van 55% maar omdat Marie zelf Congolees is en zich inzet voor de bouw van de school in haar land van herkomst is dat nu 100%. Elke euro wordt dus verdubbeld!

Wereldwinkel Deventer
Ook de Wereldwinkel, sinds jaar en dag gevestigd in de Nieuwstraat, steunt projecten van en voor wereldburgers. Jaarlijks collecteert een groepje vrijwilligers voor een project in een ontwikkelingsland, vaak Afrika. In 2012 werd DIBA voor het eerst uitgenodigd als begunstigde van de jaarlijkse geldinzameling. Die kans werd met beide handen aangenomen en leidde tot een recordopbrengst van € 2300. De collecte heeft plaats gevonden in de week na Pasen van 2 t/m 6 april 2013.

 

 


Collecte project 2012

Stichting Diba 'Weeskinderen in Kinshasa, Congo'

Wereldwinkel Deventer organiseerde in de vierde week van februari zijn jaarlijkse collecte in samenwerking met Stichting Diba. Diba is een Deventer stichting met als hoofddoel het ondersteunen van (aids) weeskinderen in Kinshasa, Democratische republiek Congo. Deze kinderen worden met financiële steun opgevoed door hun oma's. De hulp duurt tot de kinderen klaar zijn met school en voor zichzelf kunnen zorgen. Daarnaast voert Diba projecten uit als het bouwen van een basisschool inKabwe en het installeren van waterputten. De stichting is in 2004 ontstaan uit een initiatief van Marie en Eric Fredriks. Marie Fredriks -Ngindu is afkomstig uit Congo en heeft goede contacten met lokale bevolking en haar organisaties. Zo worden weeskinderen ondersteund via een medewerker van de lokale Caritas beweging.

Diba geeft structureel financiële ondersteuning aan 21 weeskinderen. Dit betreft hun kosten van levensonderhoud en schoolgeld, waarvoor elk kwartaal een vast bedrag wordt overgemaakt. Dat bedrag is gestegen tot €1750 per kwartaal; de stijging werd veroorzaakt door de dalende eurokoers. Omdat de vaste donateurs jaarlijks minder dan €7000 schonken, vormden de eenmalige schenking voor kleding en schoolboeken en middelen, ongeveer €50 per kind, een probleem. Daarvoor hebben we deze collecte gehouden.

 

Geld overmaken kan ook naar het rekeningnummer van Wereldwinkel Deventer: NL35INGB0002315944 onder vermelding van collecte 2012.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Freddy Braaksma, telefoon nummer: 0570-634632

www.stichtingdiba.nl


 


Voorgaande projecten

Wereldwinkel Deventer organiseert jaarlijks een huis-aan-huis collecte in de gemeente Deventer. Afgelopen 16 jaar werd voor de volgende projecten gecollecteerd.

2012: Onderhoud weeskinderen in Kinshasa, Congo, i.s.m. Stichting Diba te Deventer.

Voor meer informatie, zie► project 2012

2011: Koken op zonne-energie in Noord Niger, i.s.m Tahoua Import te Dordrecht

2010: Waterputten in Katolo, Kenia, i.s.m. Stichting Temak Support te Deventer

2009: Bibliotheek in Muelle de los Bueyes, Nicaragua, i.s.m. Latijns Amerika Komitee te Deventer

2008: Huishoudschool(fase 3) in Mpraeso, Ghana, i.s.m. Stichting Empower te

           Deventer

2007: Gaarkeuken in Lima, Peru, i.s.m. Latijns Amerika Komitee te Deventer

2006: Polikliniek in Agona Amanful, Ghana, i.s.m. Stichting Empower te Deventer

2005: Gaarkeuken in Lima, Peru, i.s.m. Latijns Amerika Komitee te Deventer

2004: Huishoudschool (fase 2) in Mpraeso, Ghana, i.s.m. Stichting Empower te

           Deventer    

2003: Naaimachines in Sangli (deelstaat Maharashtra), India, i.s.m. Stichting de

           Evenaar Projecten te Liempde

2002: Moeder en kind centrum in Varanasi, India, i.s.m. Stichting Nagwa te Bantega

           (nu St. Duniya)

2001: Huishoudschool (fase 1) in Mpraeso, Ghana, i.s.m. Stichting Empower te

           Deventer

2000: Huisjes en winkeltjes voor weeskinderen in Bulaga, Uganda, i.s.m. Stichting

           Kinderen van Uganda te Bathmen

1999: Boomkwekerij in Makindu, Kenia, i.s.m. Stichting Fair Trade Assistance te

           Culemborg

1998: Noodhulp vanwege orkaan Mitch in Nicaragua, i.s.m. de Samenwerkende

           hulporganisaties te Den Haag

1997: Waterputten in Varanasi, India, i.s.m. Stichting Nagwa te Bantega

           (nu St. Duniya)