Welkom bij

Wereldwinkel Deventer

AANBIEDING 1 oktober

 

 

Natuurlijk heeft een sluiting van enkele weken door Corona financiële gevolgen gehad voor de Wereldwinkel Deventer maar deze zijn niet te vergelijken met de gevolgen voor de producenten. De fairtrade voedingsproducten en cadeau-artikelen worden meestal geproduceerd door kleine coöperaties en bedrijfjes waar veel gezinnen hun levensonderhoud verdienen. Door hun afzet kunnen zij ook hun kinderen naar school laten gaan en hebben ze toegang tot medische voorzieningen.

De foodproducenten hebben nu nog het geluk dat hun producten inmiddels bij veel supermarkten verkrijgbaar zijn. Dat geldt echter niet voor de kleine producenten van cadeau-artikelen zoals kaarsen, beelden, sjaals, serviesgoed etc. Zij zijn wereldwijd afhankelijk van wereldwinkels. Voor hen is er geen overheidssteun. Het betekent: geen afzet, geen eten. In Nepal, dat nog steeds niet hersteld is van de zware aardbeving in 2015, worden bijvoorbeeld de prachtige sjaals van Sjaal Met Verhaal gemaakt en de makers worden per geproduceerd artikel betaald. Ook het toerisme is er volledig weggevallen en de werkloosheid is torenhoog. Een nationale ramp dreigt en zo gaat het in veel landen waar de wereldwinkel zijn producten vandaan haalt.

Wereldwinkel Deventer probeert op verschillende manieren haar omzet weer op gang te krijgen na de gedwongen sluiting en zo de producenten daarmee te helpen. De winkel is inmiddels weer op dinsdagmiddag en woensdag tot en met zaterdag geopend. Ook kunnen klanten een afspraak maken voor “private shopping” als men op een andere tijdstip wil winkelen.