Welkom bij

Wereldwinkel Deventer

Tonys letters voor Sint zijn er weer

 

 

Natuurlijk heeft een sluiting eerder dit voorjaar door Corona financiële gevolgen gehad voor de Wereldwinkel Deventer maar deze zijn niet te vergelijken met de gevolgen voor de producenten. De fairtrade voedingsproducten en cadeau-artikelen worden meestal geproduceerd door kleine coöperaties en bedrijfjes waar veel gezinnen hun levensonderhoud verdienen. Door hun afzet kunnen zij ook kinderen naar school laten gaan en hebben ze toegang tot medische voorzieningen.

De foodproducenten hebben nog het geluk dat hun producten inmiddels bij veel supermarkten verkrijgbaar zijn. Dat geldt echter niet voor de kleine producenten van cadeau-artikelen zoals kaarsen, beelden, sjaals, serviesgoed etc. Zij zijn wereldwijd afhankelijk van wereldwinkels. Voor hen is er geen overheidssteun. Geen afzet betekent geen eten.

Nepal heeft het extra moeilijk want het land is nog lang niet hersteld van de zware aardbeving in 2015. En nu is ook het toerisme grotendeels weggevallen en is de werkloosheid torenhoog. Een nationale ramp dreigt en zo gaat het in veel landen waar de wereldwinkel zijn producten vandaan haalt.

Wereldwinkel Deventer probeert op verschillende manieren haar omzet weer op gang te krijgen na de gedwongen sluiting en zo de producenten daarmee te helpen. De winkel is inmiddels weer op dinsdagmiddag en woensdag tot en met zaterdag geopend. Ook kunnen klanten een afspraak maken voor “private shopping” als men op een ander rustig tijdstip wil winkelen.