Welkom bij

Wereldwinkel Deventer

 
 

Swazi Candles: licht uit Zuid-Afrika

 

 

 

Het verhaal achter Swazi Candles is bijzonder. Directeur en oprichter Tony Marshak ontvluchtte het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Via Europa reisde hij naar Amerika waar hij een kunstenaar ontmoette die hem een bijzondere techniek leerde waarmee unieke kaarsen gemaakt kunnen worden. Het verlangen naar Afrika bleef en Tony ging naar Swaziland, waar geen apartheid was.
In 1981, in de schuur van een melkveehouderij, startte hij met twee compagnons het bedrijf “Swazi Candles”. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats mooie kaarsen voorzien van prachtige patronen via de bijzondere techniek die hij had geleerd.
Halverwege de jaren negentig groeit de werkplaats dan ook uit tot een ware industrie en wordt er wereldwijd geëxporteerd.

Anno 2023 verdienen 70 mensen een vast inkomen met het vervaardigen van deze ambachtelijke kaarsen. 

 

Light from Africa

Het productieproces van 1 kaars neemt ongeveer 1 uur in beslag. De binnenkant van de kaars is van kneedbare - en brandbare lokale was die, voordat het wordt gebruikt, als bolletjes in een soort warmhoudla worden bewaard. Deze bolletjes worden in een vorm gekneed. Daaromheen wordt gekleurde, harde was in repen op de zachte was ‘geplakt’. Deze repen zijn al voorzien van bijvoorbeeld dierenprints, dierenfiguren, geometrische figuren, of authentieke symbolen. Wanneer de kaars de juiste vorm heeft, gaat zij in een koud bad, om daarna te worden gedroogd in een droogkast. Vervolgens gaat de lont in de kaars die wordt vastgegoten met een beetje was. Tenslotte gaat de kaars in een badje vloeibare was voor de glans en wordt verpakt in cellofaan en voorzien van een kaartje met ‘Light from Africa’.

 

Goed om te weten:

de eerste keer dat de kaars wordt aangestoken is het aan te raden na een half uur branden de kaars te doven en de was er uit te gieten. Dán is de kaars écht klaar voor gebruik. En… elke kaars blijft bruikbaar. Omdat alleen de zachte was opbrandt, blijft de buitenkant van harde was in tact die met een waxinelichtje erin nog steeds een sfeervol licht verspreidt: Light from Africa.

Per stuk kost deze kaars in onze winkel € 7,50.

Hier een leuk filmpje achter de schermen van het kaarsenmaken.