Welkom bij

Wereldwinkel Deventer

Tajines en Tapasschalen

We hebben ze in de winkel in diverse maten. Van klein tot groot, effen of met een mooi motief. De prijzen varieren tussen de € 22,50 en € 36,00.

Onze tajines zijn handgemaakt en van aardewerk. Door het speciale kegelvormige deksel loopt het verdampte vocht weer terug op de ingrediënten, zodat bij bereiding van gerechten in de tajine niet alleen alle sappen, maar ook alle geuren bewaard blijven, Het is het een ware geursensatie om de tajine op tafel in het bijzijn van alle eters te openen!

De diverse smaken krijgen in de tajine alle tijd om goed op elkaar in te werken. Daarbij worden ze in hun eigen kookvocht klaar gestoofd met als resultaat een vetarme schotel.

Er zijn geglazuurde en ongeglazuurde tajines. Dit geeft in smaak geen verschil. Bij het eerste gebruik is het van belang de schaal 24 uur te laten weken in water. Als de schaal langere tijd niet gebruikt wordt, wordt aangeraden dit nogmaals te herhalen.

Men kan er vlees (b.v. lamsvlees), vis (bv dorade, garnalen), of groenten (bv pompoen, courgette, paprika, aubergine, aardappel) gerechten in bereiden met een kruidenmix: komijnzaad, gemberpoeder, kurkuma, koriander). Verder is het lekker om toe te voegen: olijven, pruimen, tuinbonen en zongedroogde tomaten.

De traditionele manier van koken is om het gerecht gaar te stoven op houtskool, maar dit kan ook op een klein gaspitje met vlamverdeler op het fornuis.

Uitsluitend een warmtebron gebruiken waarbij geleidelijke verhitting plaatsvindt. Dus een gasfornuis of gasoven, geen elektrische of inductiewarmtebron. Zet de tajine nooit rechtstreeks op de gasvlam, maar gebruik een vlamverdeler of sudderplaatje. Wanneer u de tajine in de oven gebruikt, verwarm de oven dan niet voor, maar laat de tajine met inhoud langzaam laten opwarmen.

Een tajine kan niet tegen temperatuurschokken. Dus voeg geen koud voedsel of vloeistof in een warme tajine toe of warm voedsel of vloeistof in een koude tajine. Zet ook een warme tajine nooit op een koud aanrecht.

De tajine kan ook bij inductie koken worden gebruikt. Je hebt daarvoor wel een inductie adapter nodig. Te koop bij de Blokker. 

- Alle kooktajines zijn loodvrij!
- In de tajine die u koopt vindt u altijd een gebruiksaanwijzing..


 

De tajine wordt handgemaakt en beschilderd, het kan ook wel eens voorkomen dat deze een onvolkomenheid vertoont (denk b.v. aan een verfspatje of kleine oneffenheid). Enerzijds is dit de charme van het product.

 

Tapasschalen

We hebben tapasschalen in verschillende motieven: 

Deze tapasschaal kost € 35,50.